19 вересня 2017 року

Публічна інформація
Проект наказу МОЗ України «Про затвердження Методичних рекомендацій щодо здорового харчування дітей у навчальних закладах»

Версія для друку

Статус: Проект - архів

Повідомлення про оприлюднення

Проект наказу Міністерства охорони здоров'я України «Про затвердження Методичних рекомендацій щодо здорового харчування дітей у навчальних закладах»

Пояснювальна записка


ПОВІДОМЛЕННЯ ПРО ОПРИЛЮДНЕННЯ
Міністерство охорони здоров'я України повідомляє про оприлюднення проекту наказу МОЗ України
«Про затвердження Методичних рекомендацій щодо здорового харчування дітей у навчальних закладах»

Відповідно до Глобального плану дій з попередження і контролю неінфекційних захворювань на 2013 – 2020 роки, країнам-членам ВООЗ наполегливо рекомендується поширювати здорове харчування серед населення з метою скорочення передчасної смертності, зупинки зростання поширеності ожиріння та діабету, обмеження споживання солі, цукру, насиченого жиру та трансжиру.

Здорове харчування дітей та підлітків є важливою передумовою зменшення ризику серцево-судинних захворювань, діабету та раку як у дитячому, так і дорослому житті.

Проект наказу «Про затвердження Методичних рекомендацій щодо здорового харчування дітей у навчальних закладах» (далі – проект наказу) розроблено для впровадження рекомендації ВООЗ, положень Віденської декларації щодо харчування та неінфекційних захворювань у контексті політики «Здоров’я – 2020» (2013 р.) та Римської декларації, підписаній на Другій міжнародній конференції з харчування (2014 р.).

Зауваження та пропозиції приймаються Управлінням громадського здоров'я МОЗ України протягом місяця з дня оприлюднення у письмовому або електронному вигляді на адресу:

    01601, м. Київ, вул. Грушевського, 7.

    Контактні особи:

    Руденко Ірина Сергіївна, тел. 253-74-53,

    Дудін Олег Валеріанович, тел. 253-01-00,

    e-mail: dudin@moz.gov.ua


ПРОЕКТ

Про затвердження Методичних рекомендацій
щодо здорового харчування дітей у навчальних закладах

Відповідно до пункту 8 Положення про Міністерство охорони здоров’я України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2015 року № 267,

НАКАЗУЮ:

1. Затвердити Методичні рекомендації щодо здорового харчування дітей у навчальних закладах, що додаються.

2. Рекомендувати суб’єктам господарювання, діяльність яких пов’язана з організацією харчування дітей у навчальних закладах, використовувати Методичні рекомендації як джерело інформації про основні засади здорового харчування дітей.

3. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра з питань європейської інтеграції Сивак О.В.

 

В.о. Міністра У. СУПРУН

 


ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА
до проекту наказу Міністерства охорони здоров’я України
«Про затвердження Методичних рекомендацій щодо здорового харчування дітей у навчальних закладах»

1.Обґрунтування необхідності прийняття акта

Відповідно до Глобального плану дій з попередження і контролю неінфекційних захворювань на 2013 – 2020 роки, країнам-членам ВООЗ наполегливо рекомендується поширювати здорове харчування серед населення з метою скорочення передчасної смертності, зупинки зростання поширеності ожиріння та діабету, обмеження споживання солі, цукру, насиченого жиру та трансжиру.

Здорове харчування дітей та підлітків є важливою передумовою зменшення ризику серцево-судинних захворювань, діабету та раку як у дитячому, так і дорослому житті.

Проект наказу «Про затвердження Методичних рекомендацій щодо здорового харчування дітей у навчальних закладах» (далі – проект наказу) розроблено для впровадження рекомендації ВООЗ, положень Віденської декларації щодо харчування та неінфекційних захворювань у контексті політики «Здоров’я – 2020» (2013 р.) та Римської декларації, підписаній на Другій міжнародній конференції з харчування (2014 р.).

2. Мета і шляхи її досягнення

Метою проекту наказу є зменшення ризику набору зайвої ваги дітьми та підлітками, зменшення ризику виникнення ожиріння, цукрового діабету, серцево-судинних та онкологічних захворювань у дитячому та дорослому віці.

Для досягнення поставленої мети у навчальних закладах доцільно не дозволяти продаж та використання для приготування страв у навчальних закладах продуктів із надмірною калорійністю та надмірним вмістом солі, цукру, насиченого жиру та трансжиру.

3. Правові аспекти

У цій сфері правового регулювання діють:

Закон України «Основи законодавства України про охорону здоров'я»;

Закон України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів».

4. Фінансово-економічне обґрунтування

Прийняття проекту наказу не потребує додаткових фінансових витрат.

5. Позиція заінтересованих органів

Проект наказу потребує погодження із Міністерством аграрної політики та продовольства України, Міністерством освіти і науки України, Національною академією медичних наук України.

6. Регіональний аспект

Проект наказу не стосується питання розвитку адміністративно-територіальних одиниць.

61. Запобігання дискримінації

У проекті наказу відсутні положення, що мають ознаки дискримінації. Громадська антидискримінаційна експертиза не проводилась.

7. Запобігання корупції

У проекті наказу відсутні правила і процедури, які можуть містити ризики вчинення корупційних правопорушень. Громадська антикорупційна експертиза не проводилась.

8. Громадське обговорення

Проект наказу потребує проведення консультацій з громадськістю шляхом оприлюднення на офіційному веб-сайті Міністерства охорони здоров'я України.

9. Позиція соціальних партнерів

Проект наказу не стосується соціально-трудової сфери.

10. Оцінка регуляторного впливу

Проект наказу не є регуляторним актом.

101. Вплив реалізації акта на ринок праці

Реалізація проекту наказу не стосується питань впливу на ринок праці.

11. Прогноз результатів

Прийняття проекту наказу сприятиме зменшенню ризику набору зайвої ваги дітьми та підлітками, вірогідності захворювань на ожиріння, серцево-судинні захворювання, діабет і рак у дитячому та дорослому віці за рахунок обмеження калорійності харчових продуктів та страв, доступних у навчальних закладах, зменшенню споживання солі, цукру та жиру у складі харчових продуктів.

 

В.о. Міністра
охорони здоров’я України
Уляна СУПРУН

 



Завантажити: Pro_20170718_0.pdf ( 164.8 Kb )
 Президент України  Верховна Рада України  Урядовий портал  Головна сторінка